Pachnąca Dalekim Wschodem, różowa w środku pierś kaczki, w ciemnej glazurze sosu hoisin. Podajemy z makaronem sojowym i niby-azjatycką sałatką z rzodkiewką (patrz przepis).
Przepis na PierÅ› kaczki w sosie hoisin >>
Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.
Przepis na Kurczak ze smardzami >>
Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.
Przepis na Żeberka po chińsku >>
Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.
Przepis na Cytrynowe klopsiki >>
Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!
Przepis na Kurczak w rieslingu >>
Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
Przepis na Coq au vin czyli kura w winie >>
Góra kapusty z górą mięsa, czyli bigos po alzacku. Danie na bardzo mroźny dzień (za to wina da się pod to wypić sporo). Obecność mocnej musztardy i chrzanu obowiązkowa!
Przepis na Klasyczna choucroute >>
Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.
Przepis na Piekielny kurczak >>
Bardzo dobre, rodzinne danie - niemal takie, jak w IKEI ;-). Podajemy z frytkami, sosem żurawinowym i sałatą.
Przepis na Frykadelki z sosem śmietanowym >>
Specjalność Pikardii - krainy w północnej Francji. Możemy nafaszerowane naleśniki zwinąć i zapiec w śmietanie z serem, możemy też zrobić z nich "woreczki" i zawiązać je kawałkiem szczypiorku.
Przepis na Ficelles picardes >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |